Autotest – Suzuki Grand Vitara 2.4 – 4x4site.nl (2023)

12/09/2008 By Redactie

Autotest – Suzuki Grand Vitara 2.4

Voor 2009 heeft Suzuki de Grand Vitara gewijzigd. Geen grote wijzigingen, maar meer het normale onderhoud aan een model. Zo is het uiterlijk iets aangepast en worden er nieuwe materialen gebruikt. Alle Grand Vitara’s hebben vanaf nu een nieuwe voorbumper en grille, andere stoelbekleding, en climate control met airconditioning. Vanaf de Comfort uitvoering vindt u ook trendy richtingaanwijzers in de buitenspiegels. Ook zijn er twee nieuwe motoren: een 3.2 V6 en een 2.4, beide benzinemotoren. SUVlifestyle reed met de nieuwe viercilinder benzinemotor.

Motor en aandrijving

Zoals gezegd is de motor van deze Grand Vitara helemaal nieuw. Het is een 2,4 liter viercilinder met 16 kleppen, 169 pk (124 kW) en een koppel van 227 Nm bij 3.800 toeren per minuut. Daarmee past deze motor prima tussen de 2.0 en de nieuwe 3.2 V6 benzinemotoren. Althans voor wat betreft de vijfdeurs Grand Vitara. De driedeurs uitvoering heeft een 1.6 basismotor en geen V6, maar krijgt eveneens deze 2.4 benzinemotor. Voor alle uitvoeringen is bovendien een uitstekende 1.9 diesel leverbaar.

De standaard overbrenging is een goed schakelende vijfversnellingsbak. Voor 2000 euro meer is een elektronisch geregelde viertraps automaat leverbaar. Voor de driedeurs uitvoering is dit trouwens de enige mogelijkheid een automaat te rijden. De 1.6 benzine en 1.9 diesel kunnen niet worden voorzien van een automaat. De 3.2 V6 (vijfdeurs) wordt juist uitsluitend met een automatische bak geleverd, maar dat is een vijftraps.

Suzuki heeft de CO2 uitstoot van de basismotoren voor het modeljaar 2009 verlaagd. De 2.0 zit daarmee zelfs onder de 200 gram, de nieuwe 2.4 brengt het op 208 gram. Schijnt tegenwoordig belangrijk te zijn, dus we melden het u maar even. Het verbruik van de 2.4 wordt opgegeven voor 11,1 liter per 100 kilometer. De benzinetank heeft een inhoud van 60 liter. Onder de motorkap is gelukkig niet alles afgedekt. Op de foto ziet u linksonder de zeer hoog gemonteerde luchtinlaat. Handig voor doorwadingen.

Het aandrijvingssysteem van Suzuki is permanent 4×4. Daarbij wordt 47% van de aandrijfkrachten naar de vooras gestuurd en 53% naar de achteras. Via een draaiknop links op de middenconsole stelt u de beschikbare standen in. Dit zijn 4H voor normaal gebruik, 4H lock voor een geblokkeerd middendifferentieel, en 4L lock voor lage gearing. De laatste is een echte ‘terreinversnelling’ waarmee de auto zeer langzaam kan rijden met een grote trekkracht. Bijna alle moderne SUV’s ontberen zo’n lage gearing.

De 3.2 V6 uitvoering kent als enige hill-hold en hill-descent control. Hill-hold control lijkt ons voor alle modellen wel handig. Het houdt de auto op een helling staande zonder dat u hoeft te knoeien met gas, koppeling en handrem. Hill-descent moet voorkomen dat de wagen op een modderige helling gaat glijden of te hard gaat. Een beetje 4×4 rijder heeft dat in combinatie met 4L lock niet nodig.

Carrosserie

De hier geteste vijfdeurs uitvoering is vrij ruim bij een lengte van slechts 4,50 meter. Dat is inclusief de reservewielcover. Ook de breedte en hoogte zijn bescheiden. De driedeurs is nog een halve meter korter. Het kentekengewicht is met 1.527 kilogram gewoon licht voor een 4×4.

De 2009 uitvoering is wat opgefrist met een andere grille en voorbumper. Hiermee ziet het in 2005 geïntroduceerde model er weer helemaal modern uit. Vooral in het trendy wit van onze testwagen. Opvallend is de montage van knipperlichten in de spiegels.

De bagageruimte is bereikbaar via een grote deur die naar de rechterzijde opent. Dat is onhandig als de auto naast het trottoir geparkeerd is. Ook is wat ruimte achter de auto nodig voor die grote deur. Hij geeft in elk geval toegang tot 1.386 liter inhoud. De achterbank kan daarbij in 60:40 verhouding worden neergeklapt.

Uitrusting

De vijfdeurs 2.4 kent alleen een Exclusive en High Executive uitvoering. Onze testauto was voorzien van het meest luxe pakket. Hiertoe behoren opvallende extra’s als leren bekleding, een leren driespaaks stuurwiel, radio/MP3/cd-speler met 6-de wisselaar, privacy glass en een elektrisch schuif/kanteldak. Minder opvallend zijn de verwarmde spiegels en stoelen, cruise control, Xenon koplampen en 18 inch lichtmetalen velgen (Exclusive: 17 inch).

Daarnaast zijn delen van de middenconsole en portieren voorzien van een luxe afwerking. Wij vonden het iets weg hebben van een mineraal, maar het heet toch echt ‘Black wood grain’.

Het interieur ziet er sowieso verzorgd uit. Het driespaaks stuurwiel met knoppen doet zeer sportief aan en lijkt wel uit een Swift afkomstig. Met een ronde draaiknop op de middenconsole is de temperatuur vlot te regelen en digitaal afleesbaar. De andere ronde knop regelt de blaaskracht en de uitstroomopeningen. Daaronder zitten knoppen voor de 4×4 instellingen en het uitschakelen van het ESP. In de portieren en de middenconsole zijn bekerhouders geplaatst. Een armleuninkje is naar voren of achteren te verstellen. Als u het deksel hiervan opent wordt een klein, maar handig vak voor spulletjes zichtbaar.

Bijzonder is het sleutelvrije startsysteem. Hiermee kunt u de ‘sleutel’ in de zak laten zitten. U loopt gewoon de auto in en start door een schakelaar om te draaien. De afstandbediening heeft uiteraard wel knoppen om de auto op verzoek te vergrendelen en ontgrendelen.

Het instrumentenpaneel is prettig verlicht. onder de snelheidsmeter is een aanduiding ‘Range’ zichtbaar die het bereik met de huidige tankinhoud toont. Als u heel goed kijkt is ook een miniem tijdklokje te zien.

Al met al is de High Executive een complete uitvoering waar uitstekend mee valt te leven. Hij kost dan ook € 33.999. Midi-SUV’s als de Mercedes-Benz GLK, Audi Q5 of Land Rover Freelander kosten in zo’n uitvoering het dubbele. Die hebben dan wel opties als een axiaal verstelbaar stuurwiel, beter verstelbare, elektrisch te bedienen stoelen, een betere audio-installatie, parkeersensoren, regen- en lichtsensor en een navigatiesysteem. Allemaal zaken die hier ontbreken.

Rijtest

Wanneer u een diesel gewend bent komt de Soes met zijn 2.4 benzinemotor niet bijzonder krachtig over. Het vermogen en helaas ook het maximum koppel zitten nogal bovenin het toerenbereik. Daardoor moet de motor toeren draaien om zijn volledige potentieel te benutten. Maar als u de 1.6 of 2.0 liter motor uit de (Grand) Vitara kent is de 2.4 een stap vooruit. De Suzuki is voor een 4×4 relatief licht van gewicht en komt met de 169 pk sterke benzinemotor uitstekend met het verkeer mee.

Wij reden auto met een vijftraps handbak. Deze voldoet uitstekend. Aangezien de motor bijzonder soepel is kunt u best schakellui rijden. De vijfde versnelling zorgt er voor dat de auto weinig toeren draait. Daardoor is hij natuurlijk zuiniger en nóg stiller. Alleen moet u in dat geval geen haast hebben. Heeft u dat wel, dan is doortrekken in de versnellingen gewenst. Bijvoorbeeld bij inhaalacties. Goed voor het milieu, maar een versnelling terug is bij inhalen echt nodig. Op provinciale wegen lieten we de auto soms in de vierde versnelling staan voor een levendiger weggedrag. Dat kan omdat de motor erg stil is.

De als optie leverbare automaat hebben wij niet getest. Wel maken we ons enige zorgen omdat deze slechts vier trappen kent. Dat lijkt niet zo’n ideale combinatie met de wat hoogtoerige 2.4 benzinemotor. Maar dat zult u zelf in een proefrit moeten ervaren.

De auto stuurt vlot in en maakt daardoor een zeer handelbare indruk. Het overhellen is beperkt. De zitpositie is voor een 4×4 niet bijzonder hoog. Remmen en vering zijn prima in orde. Door dit alles voelt de auto bijna aan als een personenwagen. Zowel op de snelweg als in de stad is de Soes een prettige kameraad. Bovendien is het een echte 4×4 met permanente vierwielaandrijving en een lage gearing. Alleen lijken ons de standaard banden van deze uitvoering weinig geschikt voor terreingebruik. Met een setje stalen velgen en grovere banden kan een Grand Vitara bijna alles aan. Dat hebben we eerder al eens getest.

Waanzinnig irritant is een piepje dat klinkt zolang u het bestuurdersportier open heeft, bijvoorbeeld om in- of uit te stappen. Op het centrale display staat dan ‘Door open’. Alsof u zelf niet in de gaten heeft dat het grote gat naast u de deur is. Zal wel een veiligheidsmaatregel voor idiote Amerikanen zijn.

Conclusie

De hier geteste Suzuki Grand Vitara 2.4 High Executive kost € 33.999. Dat is veel goedkoper dan bijvoorbeeld een Nissan X-Trail met 2.5 motor of een Toyota RAV4 2.0 Executive. De wat minder luxe Grand Vitara 2.4 Exclusive kost nog eens drieduizend euro minder. Wat ons betreft is dat misschien wel de beste koop. De High Executive is wel beter uitgerust, maar het niveau van een Duitse of Engelse lifestyle SUV haalt hij toch niet. Dus steek dat prijsverschil in uw zak en doe er iets leuks van!

Ook leuk

Jeep Compass of Cherokee, Nissan X-Trail, Suzuki Grand Vitara 1.9 diesel, Toyota RAV4.

FAQs

Is a Suzuki Grand Vitara a good car? ›

Generally a good practical car for all round all year urban and rural use. Comfortable for main road and motorway driving, also fine on minor roads and off road.

Is Suzuki Vitara a real 4x4? ›

The new Vitara was complemented by a 1.6-litre lightweight alloy engine. It was a true 4x4 with separate steel chassis, five-speed gearbox, part-time four-wheel drive system and integrated two-speed transfer box.

How does 4WD work on Suzuki Grand Vitara? ›

When in 4WD, the system directly connects the front and rear wheels, making it possible to distribute engine power to all four tyres evenly and without loss.

Is Suzuki Grand Vitara full time 4WD? ›

Also known as Suzuki Vitara, Suzuki Grand Vitara, Suzuki Grand Vitara JP (Taiwan), Suzuki Grand Nomade, Suzuki Grand Vitara SZ. Full-time all wheel drive. Manually lockable center differential. Low range.

Are Suzuki engines reliable? ›

The lower the points total, the more reliable the car. The average score across all manufacturers tested was 149 points, so Suzuki's impressive score of just 48 certainly stood out.

What is the difference between a Vitara and a Grand Vitara? ›

Not bad, but the Grand Vitara is the bigger (and taller) vehicle in this comparison. With a length of 4345mm, a width of 1795mm, and a height of 1645mm, the Grand Vitara is longer, wider, and taller. Wheelbase, on the other hand, comes in at 2600mm which makes it 100mm more than the Vitara AllGrip.

Are Suzuki automatics reliable? ›

Suzuki is celebrating some great news from the results of the 2021 What Car? Reliability Survey. Following reports from over 16,300 readers about their car ownership experience for vehicles up to five years old, Suzuki ranked joint third out of the 30 car brands measured with a score of 97.1% reliability.

Why was Grand Vitara discontinued? ›

Imported as a completely built-up (CBU) unit, the Grand Vitara XL-7 didn't find buyers. In four years, the carmaker could sell only 335 units. In 2007, the carmaker launched the new-generation of the SUV, this time called the Grand Vitara. But it could sell only 1,291 units and discontinued it in 2013.

Who makes the Suzuki Vitara engine? ›

The vehicle was developed by Suzuki using the Global C platform shared with the SX4 S-Cross and the Vitara. The mild hybrid model, marketed as "Smart Hybrid" by Suzuki and "NeoDrive" by Toyota, uses Suzuki's 1.5-litre K15C four-cylinder engine and the Smart Hybrid system developed by Suzuki.

Does 4WD turn on automatically? ›

Like AWD systems, 4WD can send torque to all four wheels to maximize traction when needed. Unlike AWD systems that activate automatically, the driver typically must engage 4WD with the push of a button or a pull of a lever.

Is a Suzuki Grand Vitara a 4x4 or an AWD? ›

In the case of the Toyota Hyryder and Maruti Grand Vitara, the SUVs will come with AWD which is a better option for highway driving, as well as mild off-roading. Excessive off-road equipment (like in 4×4 vehicles) is not required ensuring that the costs are kept down.

Is Suzuki Grand Vitara 4WD or AWD? ›

The Grand Vitara is available in both rear-wheel drive only models (for the Australian market) or with full-time 4WD.

Is Suzuki Vitara fuel efficient? ›

Maruti Suzuki Grand Vitara Mileage. Maruti Suzuki Grand Vitara mileage is 26.6 km/kg for CNG versions. The Hybrid (Electric + Petrol) version has a mileage of 27.97 kmpl.

Is Suzuki Grand Vitara fuel efficient? ›

The Grand Vitara mileage is 19.38 to 27.97 kmpl. The Automatic Petrol variant has a mileage of 27.97 kmpl. The Manual Petrol variant has a mileage of 21.11 kmpl.

Is Suzuki Grand Vitara a chain or belt? ›

In this guide you will find all Suzuki Vitara. If a car model is specified in blue, it means its motor engine has a timing chain ; that is, it has no timing belt .

Is Suzuki as good as Honda? ›

In general: Honda motorcycles are best for new riders and casual riders. Suzuki motorcycles are best for racers and adrenaline junkies.

Is Suzuki as good as Toyota? ›

Following Suzuki at the top of the reliability rankings was Lexus (97.5%) and Toyota (96.8%), with Kia, Mitsubishi and Subaru all tied for fourth place with a score of 95.8%.

Is Suzuki more reliable than Honda? ›

However, Honda has a much stronger reputation for reliability. While also highly reliable, some Suzuki owners have complained of more frequent electronic problems on their motorcycles. However, this might depend on the specific model. If you're looking for a reliable motorcycle, you won't go wrong with a Suzuki.

What does Vitara mean? ›

In Japan the Vitara is sold as the Escudo, while in North America the first generation was known as the Sidekick. The choice of the name ”Vitara” was inspired by the English word “vital,” as in “vitality.”

How much is a Suzuki Grand Vitara worth? ›

Maruti Grand Vitara is a 5 seater SUV available in a price range of Rs. 10.45 - 19.65 Lakh*.

Is a Grand Vitara the same as a Chevy Tracker? ›

In Latin America, GM made the Suzuki Vitara/Grand Vitara and sold it as Chevrolet Vitara/Grand Vitara (Colombia, Ecuador and Venezuela produced in GM Ecuador) or Suzuki Grand Vitara (Argentina) and Chevrolet Tracker (Brazil and Mexico) - both produced by GM Argentina.

What type of automatic transmission does Suzuki Vitara have? ›

Maruti Suzuki Grand Vitara 6 Speed Automatic Transmission car In India| NEXA.

Is Suzuki more reliable than Toyota? ›

Toyotas generally have a higher brand value and perception than a Maruti Suzuki, which could weigh in your favour; 4) Both companies offer good aftersales service, and although Maruti Suzuki is more widespread, Toyota has a reputation for its service quality.

Do automatics last longer than manual? ›

Automatics have a relatively shorter lifetime than manuals of the same make and model. Less Control – Unlike manual transmission, automatic transmission offers the driver a limited sense of control.

Why is Grand Vitara so expensive? ›

The pricing of the Grand Vitara can surely be justified by the extensive list of features. It gets a heads-up display, 360-degree camera, a panoramic sunroof with the biggest-in-segment opening area, ventilated seats, and much more. The most special thing about the Vitara is that it gets AWD.

What car is the same as a Suzuki Grand Vitara? ›

The Grand Vitara is nothing but Suzuki's version of the newly revealed Toyota Urban Cruiser Hyryder.

Is Grand Vitara manufactured by Toyota? ›

The biggest change is that it is the first vehicle manufactured by Toyota at its Bengaluru plant and delivered to Maruti Suzuki's showroom. In other words, a Suzuki with Toyota quality and Maruti price. The Grand Vitara is a vehicle that combines the capabilities of both Toyota and Suzuki.

Is Suzuki engine in Toyota? ›

@ Dillip | The Toyota Urban Cruiser is powered by a 1.5-litre, four-cylinder petrol engine, borrowed from the Maruti Suzuki Vitara Brezza. This engine generates 103bhp and 138Nm of torque. This engine comes mated to a five-speed manual transmission and a four-speed automatic unit.

Is Suzuki Grand Vitara made in Japan? ›

Tthe Japanese automotive manufacturer Suzuki has recently launched the 2023 Escudo / Vitara SUV in Japan.

Should I leave 4x4 auto on? ›

"Auto" in your truck operates in two-wheel drive by default. And, when it senses a loss of traction, it automatically adds power to the other wheels. So, "Auto" is safe to use all the time, and that would be my default mode. "4WD Low" and "4WD High" are not safe to use on dry roads.

Should I drive in 4WD or auto? ›

Four-wheel drive is generally ideal for rough roads, snowy conditions, and other off-roading scenarios. Typically, only off-roading enthusiasts need 4WD, although 4WD can help with heavy-duty towing and hauling.

How do I know if 4WD is working? ›

Test Method Two: Lift Your Car

You don't need your vehicle very high, just enough to get your tires off the ground. Then hit the gas while someone outside the vehicle checks to see if all the tires move. If they are all moving, your four-wheel drive should be working great.

How fast is a Suzuki Vitara? ›

Suzuki Vitara Speed

The Suzuki Vitara has managed the 0-100km/h sprint time of 10.5 seconds. Shown above are speed details for the Suzuki Vitara 2021.

Can Grand Vitara go off road? ›

Grand Vitara is different from other Maruti SUVs as it is the first in the Indian market to get the AllGrip AWD feature. It makes Grand Vitara capable than some of its competitors and here we have a video that shows how the Maruti Suzuki Grand Vitara AWD version performs off-road.

When did they stop making Suzuki Grand Vitara? ›

Whispers of a new Grand Vitara have circled for years, ever since production of the four-wheel-drive ended in 2019, however this is the first official confirmation of a new 'GV'. The 2023 Suzuki Grand Vitara will be unveiled on 20 July 2022. Be sure to follow Drive on Facebook to get the very latest news as it happens.

Which Grand Vitara is best? ›

Best Strong Hybrid variant of Grand Vitara – Zeta+

Maruti has offered the Strong Hybrid engine option in two variants – Zeta+ and Alpha+.

How much fuel does a Suzuki Vitara use? ›

VitaraVitara TURBO ALLGRIP
Fuel
Fuel Tank Capacity (L)4747
Consumption* (L 100km) manual5.8-
Consumption* (L 100km) automatic6.06.2
32 more rows

What country are Suzuki Vitara made? ›

About the Suzuki Vitara

The Suzuki Vitara is available in eight variants, is classed as a Small SUV and is built in Hungary.

Is Suzuki cheap to maintain? ›

Generally speaking, the most affordable brands with low maintenance costs to look out for tend to be: Ford. Suzuki. Peugeot.

Are Suzuki good on gas? ›

Suzuki Motorcycles

Among touring bikes, Suzuki has average to slightly above average gas mileage.

What is the mileage of Grand Vitara on highway? ›

Grand Vitara owner-reported mileage is 24.00 kmpl for city driving and 26.00 kmpl for highway driving. ARAI reported Grand Vitara mileage is 19.38 - 27.97 kmpl.

Why are Suzuki so reliable? ›

One of the reasons Suzuki may be so reliable is down to their technology, or lack of it. You will tend to find that the more premium branded cars are let down when it comes to reliability. And many put this down to the fact that they have heaps of new technology that can quite often go wrong.

How many miles will a Suzuki last? ›

As far as reliability, Your Great Car notes that there are plenty of Suzuki cars still driving with over 200,000 miles on the odometer. What's even better is that they are relatively inexpensive to maintain as well with mostly needing simple oil changes and routine maintenance to keep running.

Are old Suzuki Vitara reliable? ›

Generally, though, there are no major concerns over reliability or build quality, and a cared-for Grand Vitara should be largely trouble-free.

When should I replace my timing belt on my Suzuki Grand Vitara? ›

Although timing belts are critical, there's no need to replace them regularly –unless explicitly recommended in your Suzuki owner's manual. Some automakers recommend changing a timing belt between 60,000 and 100,000, others don't. Many of today's timing belts can go 100,000 miles or more without needing to be replaced.

Is Suzuki Every reliable? ›

Is Suzuki Every reliable? Yes. The Suzuki Every averages about 35mpg and is one of the cheapest cars to maintain.

Are all Suzuki made in Japan? ›

Suzuki cars are driven all over the world, which is why the company has invested in building multicountry production facilities. Suzuki now employs more than 45,000 people and owns 35 production facilities in 23 countries, including China, Taiwan, Malaysia, Argentina, Colombia, Hungary, New Zealand, and Egypt.

How long can Suzuki Grand Vitara last? ›

Average engine life expectancy (mileage before serious repairs are needed) is from 360 000 to 720 000 kilometres.

Are Suzuki cars worth buying? ›

Suzuki is celebrating some great news from the results of the 2021 What Car? Reliability Survey. Following reports from over 16,300 readers about their car ownership experience for vehicles up to five years old, Suzuki ranked joint third out of the 30 car brands measured with a score of 97.1% reliability.

Is Suzuki Vitara expensive to maintain? ›

The estimated cost to maintain and repair a Suzuki Vitara ranges from $95 to $2298, with an average of $319.

Who makes Suzuki Grand Vitara engines? ›

The vehicle was developed by Suzuki using the Global C platform shared with the SX4 S-Cross and the Vitara. The mild hybrid model, marketed as "Smart Hybrid" by Suzuki and "NeoDrive" by Toyota, uses Suzuki's 1.5-litre K15C four-cylinder engine and the Smart Hybrid system developed by Suzuki.

Are Grand Vitaras good on fuel? ›

The most fuel-efficient vehicle in India is not a small car, but a mid-size SUV – the Suzuki Grand Vitara. It offers a mileage of 28 km per litre.

How many MPG does a Suzuki Grand Vitara get? ›

20 combined

Can you still get parts for Suzuki cars? ›

Advance Auto sells Suzuki auto parts online and in local stores all over the country. We carry close to 7,232 Suzuki parts and accessories for the last 29 years and 16 different models of Suzuki cars - so you're sure to find what you need.

Is Suzuki Vitara noisy? ›

Noise and vibration

The Vitara's 1.4-litre engine is smooth enough even when worked hard, but it sounds tinny and noisy during moderate acceleration (it's certainly noisier than the Seat Arona and the T-Cross). All models suffer from intrusive wind and road noise too, especially at faster speeds.

Does a Suzuki Vitara have a timing belt? ›

In this guide you will find all Suzuki Vitara. If a car model is specified in blue, it means its motor engine has a timing chain ; that is, it has no timing belt .

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Jonah Leffler

Last Updated: 02/20/2023

Views: 6667

Rating: 4.4 / 5 (45 voted)

Reviews: 92% of readers found this page helpful

Author information

Name: Jonah Leffler

Birthday: 1997-10-27

Address: 8987 Kieth Ports, Luettgenland, CT 54657-9808

Phone: +2611128251586

Job: Mining Supervisor

Hobby: Worldbuilding, Electronics, Amateur radio, Skiing, Cycling, Jogging, Taxidermy

Introduction: My name is Jonah Leffler, I am a determined, faithful, outstanding, inexpensive, cheerful, determined, smiling person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.